17 retete culinare pentru o cina sanatoasa pentru copii



Cina nu trebuie sa implice prajeli, fast food, dulciuri si alte idei neinspirate. Desigur, mai sunt si sunt seri din luna cand le dam cereale cu lapte fiindca nu vor nimic altceva. Se intampla. Sunt si astfel de seri si sunt si copii foarte mofturosi. Esential este sa avem rabdare cu ei si sa avem grija ca majoritatea cinelor sa fie sanatoase.

O regula de baza pentru sanatatea copiilor nostri: Cina se serveste nu mai tarziu de orele 19.00 – 20.00, luand in considerare faptul ca de la ora 21.00, deja corpul incepe sa nu mai canalizeze energia suficienta catre sistemul digestiv. Se auto-regleaza pentru faza de hibernare. Asa ca sistemul digestiv are de suferit. Nu se vede, dar se simte in timp.


Iata mai jos 17 idei rapide si sanatoase de retete culinare pentru cina perfecta pentru copii:

❤ Mamaliga cu branza de vaci si un varf de lingura de unt alaturi de o salata simple de morcov stropita cu suc de lamaie

❤ Broccoli la aburi cu sos de iaurt si patrunjel

❤ Supa de legume servita alaturi de bruschete cu mozarela, masline si oregano. Paine la cuptor, cu mozarela/ branza de vaci, masline si oregano.

❤ Puree de cartofi, pasat cu branza de vaci, totul alaturi de salata de sfecla stropita cu suc de lamaie

❤ Cartofi la cuptor cu rondele de morcovi si buchete de broccoli

❤ Pizza facuta in casa. Blat din faina, apa si drojdie, rulat in tava de cuptor, asortat cu dovlecei, sos de rosii, cuburi de cascaval si masline, porumb si ce mai doriti. Nu mezeluri, nu ketchup care contine E-uri!

❤ Macaroane cu branza de vaci sau cu branza telemea putin fermentata. Adaugati si un cub de unt sau 2 linguri de ulei, oregano si busuioc, masline.

macaroane cu branza si broccoli
macaroane cu branza si broccoli
❤ Spaghete cu sos de rosii, buchete de broccoli, zucchini, usturoi, patrunjel, masline si ce va mai doriti.

❤ Orez cu legume si ciuperci servit alaturi de salata de legume proaspete. Orezul se prepara clasic, asa cum procedati la orice pilaf, doar ca adaugam putin turmeric sau curry nepicant. Curry contine si turmeric si este unul dintre cele mai puternice antibiotice din lume! Alaturi de salata de legume, devine o cina exceptionala, mai ales pe timpul rece sau cand copiii au nevoie de un sistem imunitar mai puternic 🙂

❤ Bruschete cu cascaval, masline, oregano. Feliile de paine se pun in tava de cuptor si se asezoneaza cu bucatele de cascaval, branza de vaci sau telemea slaba. Se adauga masline si oregano sau busuioc pentru aroma.

❤ Supa crema de broccoli, morcov si cartof alaturi de pilaf simplu, fiert in apa si sare. Puneti pilaful exact cand ati inchis focul si este gata, in boluri de ceramica. Peste 10 minute, rasturnati-le pe farfurii si ridicati bolurile intr-un minut, cu grija. Pilaful ramane sub forma de cupola. Alaturi asezati supa crema si peste tot presarati patrunjel sau alte ierburi proaspete.

❤ Paste cu usturoi si ciuperci. Nu este nevoie sa folositi mai mult de 2-3 ciuperci Champignon. Vrem doar sa dam putin gust pastelor. Le fierbem si apoi le calim in tigaie cu ulei de floarea soarelui extravirgin, cu ciupercile deja fierte, cu masline si cu usturoi tocat marunt. Este un deliciu!

❤ Dovlecei la cuptor, cu orez si rondele de morcov, ardei gras si dovlecel, usturoi si oregano.

❤ Cartofi copti cu branza de vaci, o lingurita de unt deasupra cartofilor si patrunjel tocat marunt

❤ Clatite cu spanac fiert si urda sau branza de vaci. Alaturi merge si un kefir cu stafide aurii sau brune.

❤ Ciuperci la cuptor cu puree de cartofi sau orez simplu. Salata de sfecla rosie sau de morcov crud stropit cu suc de lamaie.

❤ Cartofi copti si mujdei de usturoi sau salata de legume

❤ Paste cu broccoli si sos de rosii.

Pofta buna si spor la gatit!

sursa articolului: copiisiparinti.wordpress.com

Comentarii