Hranirea unui copil de de 1-2 ani poate fi, de multe ori, o provocare pentru proaspetele mamici si nu numai. Insa, trebuie sa ne asiguram ca ii oferim alimente din fiecare grupa alimentara pentru a-i asigura necesarul de vitamine si minerale, proteine, glucide si lipide.
Incepand cu varsta de 1 an ii putem servi copilului aceeasi mancare ca si restului familiei, avand grija sa-i maruntim sau tocam hrana in cubulete mici pentru a nu se inneca. Tot acum este timpul sa introducem mierea si albusul de ou in alimentatia copilului de 1 an.
Asociatia Americana de Pediatrie recomanda ca macar una din mesele de peste zi sa reuneasca toata familia, ceea ce de obicei se intampla seara, la cina. Oferiti-i copilului de 1 an un exemplu bun, servind doar alimente si mancaruri sanatoase, fara prajeli, dulciuri in exces si alcool. Fructele vor fi desertul fiecaruia dintre cei prezenti la masa. Daca cel mic este un mofturos, poti incerca sa pui farfurii goale pe masa si sa-i lasi pe ceilalti sa se serveasca singuri. Vazand ca fiecare isi pune cate ceva in farfurie si mananca cu pofta, si piticul nostru va fi tentat sa aiba o farfurie plina in fata.
Mic dejunul trebuie sa fie intodeauna unul sanatos. Nu se da nimic dulce copilului la micul dejun, este un inceput nereusit al zilei, creste nivelul insulinei si foamea se instaleaza mai repede, iar copilul poate refuza pranzul in favoarea altor gustari.
Se poate servi in jurul orei 9.30, dupa portia de lapte (de san sau formula) servita copilului dimineata devreme, la trezire. Un mic dejun sanatos asigura o dimineata activa si vesela. Variantele sanatoase si gustoase ale micului dejun includ fructele proaspete (sau sub forma de suc proaspat stors, insa se va evita pe cat posibil), iaurtul, cerealele integrale (ovaz, fulgi de porumb) alaturi de 1 pahar de lapte.
Pranzul poate sa contina orez sau paine alaturi de legumele cu carne. Variantele sanatoase de pranz includ ciorba cu carne si taietei sau peste/ carne cu legume. Pranzul se serveste in jurul orei 13.30, inainte de somnul de dupa-amiaza.
Cina trebuie sa fie mai usoara decat pranzul, asa ca vom prefera pastele cu branza sau fructe, supele usoare, mai ales ca servirea ei se face spre seara, in jurul orei 19.00.
Gustarile nu inseamna desert, ci trebuie sa fie tot alegeri sanatoase cu valoare nutritionala pentru copilul in crestere. Ca si gustari ii poti servi iaurturi si produse lactate (betisoare de cascaval), budinci de fructe, fructe pasate sau cubulete, sucuri de fructe si legume (maxim 150ml suc proaspat stors pe zi, de preferinta se va dilua cu cat mai mult cu apa). Gustarile au rolul lor, deloc de neglijat, pentru ca cel mic are nevoie de aportul nutritional pe care acestea il ofera ca sa se joace si invete. De aceea trebuie evitate deserturile care ofera calorii goale, doar aport energetic si nu nutritional. O gustare este o masa mai mica, insa copilul va fi incurajat sa stea in scaunul de masa pentru a evita pericolul innecarii cu mancare.
Teoretic, medicii pediatrii recomanda 2 gustari pe zi (daca si programul de somn al copilului permite): una de dimineata, servita in jurul orei 11, iar cea de-a doua seara sau dupa-amiaza tarziu, dupa somnul de pranz, in jurul orei 16.30.
fetita mananca singura 200x163 Idei de meniuri pentru copilul de 1 3 ani
Mananc singurica!
Iata si cateva exemple de mese ce pot fi servite copiilor de 1-3 ani:
Idei de mic dejun sanatos pentru copilul de 1-3 ani
Idei de pranz sanatos pentru copilul de 1-3 ani
Idei de cina sanatoasa pentru copilul de 1-3 ani
Idei de gustari pentru copilul de 1-3 ani
Idei de deserturi facute in casa pentru copilul de 1-3 ani
Mici sfaturi:
Incearca sa-i prezinti mancarea intr-un mod cat mai atragator, care sa-i starneasca macar interesul de a incerca sa guste.
Noteaza-ti care este felul de mancare preferat dintr-o anumita perioada, vor fi amintiri placute peste ani!
Gateste fara prajeli, inlocuie uleiul la calit cu putina apa
Prepara mancarea la foc mic, cu capac (inabusit) sau la cuptor
Evita dulciurile din comert, fa in casa placinte cu fructe sau legume, clatite pe care le poti umple cu spanac si branzica de vaci (vei fi surprinsa de gustul lor bun)
Evita mezelurile si alimentele conservate, afumate: contin doar carne de cea mai slaba calitate, sare, apa si o multime de conservanti si potentiatori de gust
Fa compot in casa, din fructe de sezon, atat cat sa va ajunga pentru ziua respectiva: apa fiarta in care pui mere, pere gutui si pe care o indulcesti cu miere.
Inlocuieste zaharul din prajituri cu zahar brun
Apa trebuie sa fie lichidul preferat in potolirea setei familiei; sucul de fructe contine mult zahar (chiar si cel facut in casa) si putine fibre, nu ajuta digestia mai deloc
sursa articol
Comentarii
Trimiteți un comentariu