14 sfaturi cum sa cresti un copil fericit



Fericirea copilului este unul dintre scopurile vietii majoritatii parintilor. Insa, nu putine sunt situatiile in care parintii uita de acest scop maret si se surprind ridicand tonul, spunand lucruri pe care le regreta sau, mai rau, lovindu-i.
Aceste lucruri neplacute se intampla intr-o mare masura din cauza faptului ca uitam sa ne urmarim pe noi insine, sentimentele, comportamentul, ne suprasolicitam, obosim si ne trezim plini de stres si de frustrari. Si, fiind intr-o asemenea stare neplacuta, este extrem de dificil sa-ti mai controlezi comportamentul.

Iata 14 sfaturi care te vor ajuta sa cresti un copil fericit si multumit.

1. Incepe cu tine insuti. Este in puterea ta sa ai grija mereu ca sa ai o dispozitie buna, sa ai o alimentatie sanatoasa, sa te odihnesti suficient, sa dormi destul, sa ai un stil de viata sanatos si activ. Trebuie sa fii un exemplu pozitiv.

2. Ai grija de starea ta emotionala. Opreste-te la timp, inainte sa ajungi la stres si la a-ti revarsa nervii. Fii linistit si gandeste la rece.

3. Priveste comportamentul neplacut al copilului ca pe o incercare a acestuia de a-ti comunica ceva. Urmareste-ti cu atentie copilul si vei observa ca, cel mai probabil, ii lipseste atentia ta.

4. Niciodata nu-i pune copilului etichete. Si evita sa-i scoti in evidenta neajunsurile, caci asa ii vei eroda increderea in sine.

5. Principiul respectului reciproc. Daca vrei ca micutul sa-ti respecte rugamintile si dorintele, este clar ca trebuie si tu sa i le respecti pe ale sale.

6. Criticile si laudele nu trebuie sa fie indreptate la adresa copilului, ci a comportamentului.

7. Accepta-l pe copil asa cum este. Nu incerca sa-l schimbi in totalitate.

8. Atunci cand comunici cu copilul, fa-o intotdeauna cu calm si cu bunavointa.

9. Uita-te in ochii copilului atunci cand ii vorbesti.

10. Nu reactiona negativ la istericalele copilului. Cu timpul, acestea vor inceta.

11. Arata-i micutului in diferite moduri ca este important, util si ca ai nevoie de el.

12. Ai grija cum construiesti increderea in sine a copilului, astfel incat sa nu exagerezi nici intr-o directie.

13. Invata-l pe copil de mic sa-si asume responsabilitatea pentru deciziile si pentru actiunile sale. Si, mai tarziu, pentru viata sa.

14. Ai grija ca micutul sa creasca inconjurat de iubire, liniste si grija.

sursa articol: http://centruldeparenting.ro/14-sfaturi-cum-sa-cresti-un-copil-fericit/

Comentarii